• Nederlands
  • English

Over ons

2008

In september 2008 lanceerde het Syntra-netwerk voor zelfstandigen en kmo een nieuwe opleiding "Zytholoog", i.s.m. het Hoger Instituut voor Bier en Gastronomie en de Confederatie van Belgische Brouwers.
Twee jaar en tweehonderd lesuren later studeren de eerste lichtingen af in Hasselt en Roeselare.

2010

Vijfentwintig mannen en vrouwen, die geslaagd zijn, mogen sinds 07 september 2010 als gediplomeerd "Zytholoog" verder door het leven.

Na het beëindigen van de opleiding in Hasselt, is onder impuls van Karel Tack het idee gegroeid om een nieuw exclusief bier te brouwen om het einde van de opleiding en het behalen van het diploma "Zytholoog" op een originele manier te vieren. Het idee vond grote weerklank bij de nieuwe "zythologen" van Hasselt en Roeselare.

Robert Putman, brouwer en lesgever te Hasselt werd gevraagd om een recept op te stellen gebaseerd op criteria samengesteld door de afgestudeerden.
In 2010 is het bier enkel verdeeld onder de deelnemende zythologen en leerkrachten, wat de exclusiviteit alleen maar benadrukte.

2011

In 2011 neemt Karel het initiatief om dit exclusieve bier opnieuw te laten brouwen. Dit om elke bierliefhebber de kans te geven om te kunnen genieten van "AmBassadeur".
Hiervoor kan hij rekenen op de medewerking van Koenraad, Luc en Françoise.

Als gepassioneerde bierliefhebbers hebben zij slechts één doel voor ogen: het brouwen van Belgisch speciaalbier van goedgesmaakte topkwaliteit, afgewerkt tot in de puntjes.
Daarom wordt er enkel gewerkt met de beste ingrediënten, met zorg, geduld, eerbied en een onvoorwaardelijke liefde voor het product.

In maart 2011 wordt de Feitelijke Vereniging "Spuma" opgericht.
Spuma ontwikkelt en verdeelt uitsluitend fantastisch Belgisch speciaalbier.
Voor de productie wordt beroep gedaan op de professionele ondersteuning van de Proefbrouwerij in Lochristi.
Alle bieren worden in een eigen microbrouwerij in Tongeren ontwikkeld en uitgeprobeerd in samenwerking met Belgische topbrouwers.

2012

In januari 2012 neemt Françoise afscheid van Spuma. Ze is en blijft een trouwe supporter van Spuma en AmBassadeur.
In april 2012 besluiten de drie overblijvende leden Karel, Koen en Luc de nodige stappen te zetten om voor de derde maal AmBassadeur te brouwen in het najaar van 2012.

Op 26 augustus om 8.20u is Karel (met vriend Guido) vertrokken naar Tsjechië om een lading verse hop te gaan halen voor de AmBassadeur 2012.
Op 29 augustus om 19.00u wordt de hop afgeleverd in de brouwerij en kan het brouwen beginnen.
AmBassadeur 2012 zal iets minder alcohol bevatten, nog beter doordrinkbaar zijn en (vermits verse hop gebruikt wordt) ook sensorisch lichtjes aangepast zijn.


Aankomst van de verse hop in de brouwerij.

Op 14 november wordt de nieuwe AmBassadeur voorgesteld in Aarschot in het Cultureel Centrum Gasthuiskapel.
Onder begeleiding van prachtige jazzmuziek, met de nodige hapjes en met pralines gemaakt op basis van AmBassadeur wordt het nieuwe brouwsel vakkundig beoordeeld en zeer gewaardeerd.


Van links naar rechts: Karel, Yannick Boes, Luc en Koenraad.

Op 10 december werd de nieuwe AmBassadeur gelanceerd in Gooik in samenwerking met het restaurant ‘t Kreukeltje. Ook hier vele positieve reacties op het bier, de pralines en de hapjes.


Leden van Spuma Luc en Koen met Robert Putman (midden).

Eind 2012 kunnen we vaststellen dat AmBassadeur meer en meer bekend geraakt bij de bierliefhebbers. De vraag is stijgend, het aantal verkooppunten neemt toe en de reacties zijn steeds zeer lovend.

2013

Na een lange zoektocht naar het perfecte glas voor AmBassadeur werd gekozen voor een glas van "Luigi Bortioli".
Voor meer details zie de rubriek: "Ons glas"
Op 24 juli werden een aantal beslissingen genomen die weer een stap vooruit betekenen in de evolutie van AmBassadeur.
Het brouwsel 2013 zal 60Hl zijn.
Naast de 75cl flessen zullen ook 37,5cl flessen op de markt gebracht worden.