• Nederlands
  • English

Verse hop

Sinds de 12-de eeuw wordt hop gebruikt in de bierbereiding.
Voorheen was hop gekend als medicinale plant. Eerst gebruikte men gruut, een mengsel van gagel en plaatselijke planten en kruiden. Hop maakte het bier beter van smaak en het bewaarde veel langer, wat vooral belangrijk was in die tijd. Men kan zeggen dat hop in de 14de eeuw overal op het Europese continent als grondstof in de brouwerij werd gebruikt. Op de Britse Eilanden heeft het geduurd tot het begin van de 16de eeuw vooraleer men durfde te brouwen met hop.

Hop groeit niet overal. De klimatologische omstandigheden en de teelaarde zijn belangrijk maar vooral de dagelijkse hoeveelheid natuurlijk licht. Vandaar dat de beste aanbouwgebieden voor hopplantages in Tsjechië liggen, rond de stad Zatec, en in het Duitse Bohemen. In Zatec groeit de wereldberoemde Saazer hop. In het centrum van deze hopculturen ligt de “ Golden Creek
Enkel en alleen de hop die daar geplukt wordt krijgt de naam Saaz-Saaz.

Na de oogst gaat de hop naar een eest waar hij gedroogd wordt op 50°C om de waterhoeveelheid van de hop te doen zakken van 75% tot 10%. Daarna wordt de hop in zakken geperst in ballots of los verpakt in balen. Deze hop is bellenhop, al of niet geperst. Deze bellenhop bedraagt nog maar 7% van de totale hopoogst en wordt uitsluitend gebruikt in brouwerijen die steunen op traditie en de voordelen van de bellenhop verkiezen boven het gemak om met andere verpakkingen te werken. Meestal zijn dat kleinere brouwerijen die het artisanale karakter hoog in het vaandel dragen. Ongeveer 50% van de hopproductie wordt verkocht als pellets. De verpakte ballots worden open gesneden, de geperste hopbellen worden mechanisch fijn vermalen en in een extrusiemachine tot pellets verwerkt. Dit gebeurt op een temperatuur van rond de 50°C. Gedurende deze operatie verliest de hop geur- en aromahoeveelheid. De pellets worden verpakt onder stikstof in aluminiumverpakking. De andere 43% van de hop wordt op de markt gebracht als extract. Deze extracten worden verpakt in blikken dozen. Ze bevatten enkel de bitterstoffen van de hop vermengd met suiker.


Verse hop in Tsjechië. Let op de rode kleur van de aarde.

Voor het brouwen van AmBassadeur wordt enkel niet gedroogde bellenhop gebruikt.
Door het gebruik van de volledige hopbel vinden we in het bier niet alleen bitterstoffen terug maar ook al de essentiële oliën die verantwoordelijk zijn voor reuk en aroma, de polyphenolen die volmondigheid aan het bier geven en die ook elementen bevatten om osteoporose te voorkomen en problemen van de menopauze bij vrouwen kunnen verhelpen.

Hoe gebeurt dat nu in de praktijk?
Vroeg in de morgen wordt de hop geplukt. Deze hop wordt dus niet gedroogd en rechtstreeks naar de brouwerij gereden. Deze hop bevat zijn volledige vochtigheid en blijven, omdat hij niet gedroogd is, praktisch alle eigenschappen van de hop intact. Dit heet “groene hop“ en het brouwen met deze hop noemt men “Green hopping”. ’s Avonds gaat de hop voor een groot deel in de kookketel voor het bitteren van de wort. Het andere deel wordt koud bewaard en aan het bier in gisting toegevoegd. Het blijft in het bier gedurende de gisting en de lagering tot op het ogenblik dat het bier wordt gecentrifugeerd en afgevuld.
Aangezien groene en dus natte hop gebruikt wordt, moet tot 7,5 maal meer hop gebruikt worden dan bij het gebruik van gedroogde om tot de zelfde hoeveelheid bitterheid te komen.
Het voordeel is dat alles gebruikt wordt van de bellenhop, wat positief is voor het bier.
Wat negatief is, is dat er maar eenmaal per jaar kan gebrouwen worden, onmiddellijk na de oogst. Er zijn studies lopende om groene hop koud op lage temperaturen te bewaren en wij hopen deze te kennen voor de volgende oogsten.

Ambassadeur zal ieder jaar sensorisch wat van smaak, reuk en aroma verschillen maar dat bewijst eens te meer dat dit bier een natuurlijk product is. Het bier bevat geen enkel stabiliseer- of bewaarmiddel en is niet gepasteuriseerd.